Knjiga

Življenje je loterija, v kateri nikoli ne veš, kaj je tvoj glavni dobitek. Otroka ne dobiš z navodili za uporabo. Reklamacije niso na voljo. »Uporabljaš« ga, kakor pač veš in znaš. In upaš, da ga ne boš »pokvaril«. Za starševstvo se posebej ne šolaš, a sčasoma ugotavljaš, da otrok kar dobro izšola tebe. Življenje preprosto pač moraš sprejeti takšno, kot je, tudi če na vrtu namesto sladkih jagod rodijo le kisle limone. Sčasoma se tudi naučiš, da se iz kislih limon da narediti prav osvežujočo limonado. O tem bi največ lahko povedali prav starši otrok s posebnimi potrebami.

Nataša Gregur, univ. dipl. psih.
(mama deklice s posebnimi potrebami)

Nazorni nasveti

Vse pogosteje v družino prispe otrok, ki je drugačen. Z diagnozami poleg rešitev pridobi tudi etikete, ki vsaj delno opisujejo njegovo stanje in izzive. Pa jih res? Nam nalepke pomagajo pri ustrezni obravnavi ali nas zavajajo?

V knjižici z etiketo Živeti avtizem je več kot navodila za “uporabo avtista”. Notri najdemo navodila za uporabo življenja.

Priročnik z UPORABNIMI
informacijami za starše in
vse druge, ki se dnevno
srečujemo z avtizmom

Spekter avtističnih posebnosti pogosto primerjamo z mavrico – naravnim pojavom, ki ga ustvarjajo sončni žarki, ko dežuje in hkrati sije sonce. Ko gledamo v mavrico, je sonce za nami.
Tako kot v našem življenju: sonce vedno je, a ga včasih ne vidimo, ker ga prekrijejo težave. Vendar vedno sije tudi na naše otroke in na vse, ki živimo z njimi; tako kot piše na zadnji strani knjižice, ki jo je napisala Darjanova in Nikolasova mama: Sonce sveti za vse!
In tudi ta knjižica je sončni žarek!

prim. dr. Maja Jekovec – Vrhovšek, dr. med.
Ambulanta za avtizem in razvojne motnje Ljubljana